RC-banan i Rasbo 1975

(Bilderna är klickbara till större format)
Rasbo Motorklubbs
 styrelse beslöt på sensommaren 1974, att bygga en rallycrossbana. Bygget skulle ske vid den befintliga motocrossbanan vid Pustbol, SO om Rasbo i Uppland.
Rallycrossen var på stor frammarsch i landet, och det var viktigt för klubbens ekonomi, att få fler möjligheter till intäkter. Rallytävlingar och motocross gav inte så mycket.

Styrelsen hade skrivit en handlingsplan, och utsett en kommitté  bestående av Anders Lindén, Gunnar Ehrengren, Kjell Ehrengren, Tord Olsson och Lasse Forsman.Första tävlingen planerades (och söktes) till den 16 feb. 1975. Som reservtävling (om RC-banan ej blev klar), funderade man på en kombinerad land/is-banetävling.

I Uppland hade Films MK och SMK Uppsala redan 1973 arrangerat RC-tävlingar.
Film vid Bergbybanan i Vendel och SMK Uppsala på lånad, vid Rosendal.
Även MK Orion, Hallstavik, hade en bana på gång vid Sipsjön.

Vintern 1973 arrangerade Rasbo MK, efter en idé av Anders Lindén, ett rallyvarvlopp på Pustbolsbanan. Det blev succé, med över 2700 betaland åskådare, trots bedrövligt väder.

Motorområdet vid Pustbol hyrde motorklubben av Greve Oscar Bernadotte af Wisborg på Frötuna. Summan var låg, och symbolisk, under förutsättning att Greven fick ta grus, när och hur han ville….. Greven är för övrigt ständig hedersledamot i RMK´s styrelsen.
(Han tog förresten grus försiktigt….)
Under den här perioden tävlade redan Tord ”Tigern” Olsson (Saab), Lennart Bromark (Opel), Marcus Lundin (Opel), och Folke Andersson (VW-Ford) i Rallycross. Mest aktiv var ”Tigern”. Senare anslöt bl a Lasse Thorell (VW), Tord Janervik (Saab), Gunnar Ekeberg (VW), Seth Sjöberg (Saab) och Kjell Jansson (Volvo).
Naturligtvis blev inte banan klar till februari 1975. Hösten var regnig och blöt, och arbetet låg nere hela vintern. När tjälen var på väg ur backen, så satte vi igång – alla dagar. Klubben stod för dricka, som fanns i kylen, i det nyrenoverade sekretariatet.

Vi hade egen brunn, toaletter och duschutrymme. Jag tror till och med att telefon var installerad. (Vi körde ju SM-motocross 1973 och 1974….)
Det var som sagt en hel del arbete, som skulle utföras: sly och busk-röjning, trädkapning, sprängningar, schaktning, förflyttning av schaktmassor, planering, grävningar etc.

Vi som inte var vana, fick ändå köra tre-axlade inlånade (Transschakt) lastbilar (kul), på smala grusvägar, och tippa av schaktmassorna. När vi fick möte, var det alltid den tomma lastbilen, som skulle väja ut i terrängen (spännande). Man fick också lära sig att få större tryck på drivaxeln genom att tilta boggin, allt för att inte fastna på de hala sluttande gräsytorna. Förresten var det roligt att tippa också…..

Ingvar Lundberg fanns på plats, i sin stora ”Boforsare” (med band). Han var oerhört skicklig i hanteringen av den stora och tunga schaktmaskinen. Jag glömmer aldrig, när han bandade nerför ”stupet”, (45 graders lutning). Dieselmotorn vrålade, medan maskinen flöt nedför branten ovanpå grusmassorna. Ingvar drog i styrspakarna, reglerade schaktbladet, och dieseln – allt på en gång. Och ner kom han – fort, men i rätt riktning och på rätt köl…
Många medlemmar ställde upp med sina egna traktorgrävare, 941:or (Volvo BM), vibratorvältar och traktorer (av alla dimensioner).


RMK hade fått en kredit beviljad av kommunen på 50000:- kronor. Dessutom hjälpte AMS (på den tiden) med personal. Kommunen skjutsade ut arbetskraften till motorbanan på morgonen, och hem igen på kvällen, mycket praktiskt !!

Det blev en varm och svettig sommar – för att få allt klart. Jag minns att Pustbols jordgetingar var på hugget, och många var dom…. Åskväder råkade vi också ut för.Jag förstår inte riktigt hur vi vågade stå på banans högsta punkt och titta på skådespelet. Men vågade Lasse Forsman (i förgrunden) så vågade jag….

Att arbeta med motorsåg, var också nå´t jag fick ’lära’ mej vid Pustbol. Hade väl aldrig gjort det tidigare, i nå´n omfattning. Så råkade jag förstås såga i vänster knä, och fick ta omvägen till Akademiska Sjukhuset. Kom tillbaks efter 8 stygn.

Efterhand blev det i alla fall klart, och besiktning vidtog. Dels från Svenska Bilsportförbundet (Bengt Reander), dels från Polismyndigheten (Rune Kadestam).
Åke ’Bryggarn’ Andersson, som var förar-representant vid banbesiktningen tyckte att vi hade Sveriges finaste startplatta.

Måtten stämde dessutom överens med Tennisförbundets krav på tennisplan. Så vi hade möjlighet att måla om, och sätta upp nät…. om det skulle gå snett med rallycrossen.
Men det gjorde det inte…

 

Invigning och premiärtävling den 21 sep. 1975.

Det var Greven, som invigde och klippte bandet.
Det hade kommit 3500 betalande. Kanske fler hade kommit, om det inte varit Båstad-tennis samtidigt. (Björn Borg var ju på gång nu…)

En rullning fick vi se. Det var Rasbos Tord Janervik, som i ett kvalheat, lade Saaben på taket.I A-finalen vann Per Eklund (Saab), före Hasse Eriksson (VW), och Tord ’Tigern’ Olsson (Saab) på tredje plats. Vid prisutdelningen, sprutade Per Eklund Pommac i höger öra på Tordan, så han nästan föll av prispallen.

Bosse Thorszelius ansvarade för den viktiga tidtagningen (Heuer). Bärgningskåren, med Bengt Olov Bring och Kurt Eriksson i varsina bärgningsbilar drog undan vraken från banan – det blev inte så många. 6000 korvar med bröd såldes i sex olika kiosker.

Året efter (1976) körde vi en stortävling den 16 maj. Då kom 5000 åskådare, till ett soligt och varmt Pustbol. Till den tävlingen betalade vi bl.a. flygresan för att ”få hem”  världs-stjärnan Björn Waldegård, i en Porsche.
_____________________________________________________________________

HEM 

Publicerad i september 2002