BP-färdhjälp

BP-Färdhjälp 1970 – 1972

MS Njord II, till allmänhetens tjänst.

Internet kan vara fantastiskt. Sedan 2001 hade jag ett liten berättelse om vykortet här ovan. Jag hade hittat kortet i en fotolåda. Det handlade om BP-färdhjälp – på sjön.
I slutet av 2009 fick jag e-post från en person som hade sett bilden och berättade att mannen på båtens skarndäck var hans pappa!

Det var Sven-Erik ”Svenka” Arctaedius som stod där på fartyget Njord II, fotograferad i Väddö Kanal. Han var sedan länge utvandrad till USA – men nu på besök i Sverige. Det var hans idé och det var han som startade alltsammans.
Vi fick efterhand kontakt och träffades i Uppsala för en pratstund i november 2009.
Så här berättar han:
– Jag hade i egen regi tidigare hjälpt båtägare från min Albin 25:a.
När sedan BP hade startat sin färdhjälp på vägarna, tyckte jag att även sjöfolk borde få hjälp med krånglande motorer och liknande. Jag köpte in en f d tullbåt, tillverkad vid Lidingövarvet 1938. Båten hade beteckningen TV 123 och var från början utrustad med en Bolinder tändkulemotor. 1957 förlängdes tullkryssaren något och i maskinrummet monterades en Volvo Penta.

12 år senare låg båten i min ägo vid Skarholmen utanför Uppsala. Och nu startade en omfattande renovering. Arbetet pågick dagligen under ett år – och blev klart till sommaren 1970. Bland annat byttes däcket till mahogny och i maskinrummet monterade jag två Penta KMD 96-or på 150 HK vardera. Allt slipades och målades och jag lade heltäckande mattor i maskinrummet.

En komplett verkstad installerades akterut under däck. Så var fartyget klart för tjänst.

Fartygets data:
Fartygets mått: 19,5 x 3.98 x 1,05 meter.
Marschfarten 12,5 knop. Deplacement 52 ton, inklusive 2 ton bränsle
och 400 liter färskvatten. Fartyget döptes till Njord II.

BP hade redan i början av 60-talet kört s k roadservice på de svenska vägarna, kallad BP-färdhjälp.Man trafikerade de större vägarna i grönmålade Volvo Duett, Amazon Kombi och senare i VW Variant. Bilisterna som hade problem av olika slag fick hjälp. Men på sjön fanns ingen motsvarande hjälp att få. Nu var det dags. Jag tog kontakt med med C-G Hammarlund, som vid tiden var disponent på Svenska BP – och hade ansvaret för bensinstationsnätet. Han var även sommarboende på Värmdö och synnerligen båtintresserad.
Jag ringde upp och sa: -Nu är det dags att komplettera BP:s färdhjälp även på sjön.
Men C-G hade invändningar; Han tyckte den fart, min båt gjorde var för låg.

Men efter lite diskussion insåg han att kravet på snabbhet, väl kunde åsidosättas
jämfört med den PR och goodwill, som en hjälpande hand på sjön kunde tillföra företaget.

Vi började alltså 1970 och körde under perioden maj – oktober. Oftast var vi tre personer ombord. Första året körde vi bl. a. runt till olika sjökommuner och presenterade verksamheten.

Priset för vår tjänst var satt till 55 kronor/timma. Vid dykning 75. Jodå, jag dök också, berättar Svenka Vid något tillfälle efter löständer vid Blidö. Annars var det mesta reparationer av olika slag. I Sandhamn hade en amerikan fått in kylvatten i oljetråget.
Vid ett tillfälle hjälpte vi en polisbåt. Den hade under Roslagsloppet fastnat på ”Parkeringsgrundet” vid Själgrundet, strax väster om Fogdö.

Strax söder om Öregrund fick jag ett garantijobb, sedan en fabriksny Mellanbleka fått motorhaveri. Vi släpade båten till Öregrund på en lördag och fick information, att en likadan fabriksny båt, fanns till salu i Norrtälje. Vi ordnade så att varvsägaren i Norrtälje plockade ur motorn, medan vi gjorde samma sak med snipan i Öregrund.
På söndag morgon kom en lastbil till Öregrund med norrtäljemotorn. Vi skiftade och lastade den strejkande – för transport tillbaka till varvet i Norrtälje.
På eftermiddagen var Mellanblekan i sjövärdigt skick för fortsatt färd.

Radiokommunikationen på Njord II gick över Stockholm Radio på VHF-bandet.
Ombord fanns en Sailor RT141, men även en PR-station som ständigt passade på nödkanalen.
Övrig nautisk utrustning var ekolod, kompass, automatstyrning och efterhand även en DECCA-radar.
Ombord fanns även en kraftig brandpump. 1972 var BP:s färdtjänst även verksam i Mälaren – i en Nimbus.

Sedan blev det oljekris och verksamheten lades ner…….

Stort tack till Svenka, för bilder och berättelse.

 

 

 

ΔUpp

Hem

Publicerad i december 2009