Då-Pix

Händelser jag hamnat i frivilligt och ofrivilligt……..

Då-Pix 2003 ¦ Då-Pix 2004 ¦
______________________________________________________________________

Då-Pix 2005

11 december 2005 Kl. 11.32. Västra Uppsala
På somrarna är dom nog vanligare – Varmluftsballongerna. Men visst är formen ovanlig. Jag har i alla fall aldrig sett en fyrkantig förut….

Men ballonger har funnits länge, Den första flög över Frankrike redan 1783. Och i år slogs nytt höjdrekord. Nu har man varit uppe på 21167 meter…. En Indisk affärsman har slagit Per Lindstrand´s tidigare rekord. Nästa år skall man flyga högt även över Upplandsslätten,då arrangeras SM i Uppsala den 15-20 augusti.

I dag var markvinden VSV 4 m/sek. (enl. Geocentrums klimatstation), och farkosten gjorde bra fart. Här passerar man Bärbyleden i riktning mot Vaksala k:a. medan besättningen då och då kör varmluft från brännarna.

Tittar man noga, syns ett vindskydd mellan korgen och varmluftsintaget på kubikens undersida.

 


Den 12 april 2005, kl 14.05 (Västerås Hamn)
Det här är verkligen en farkost i luften på vattnet och på marken…. Sjöfartsverket har skaffat sin första lätta svävare.

Vid Mälarens SAR-regionsmöte i Västerås i dag, så presenterades farkosten för intresserade. Egentligen så är den ämnad för is, eller där isen varken ”bär eller brister”.

KBV 594 är drygt 5 meter lång och 2.55 meter bred. Lyftmotorn är på 20 Hk och drivmotorn på 120 Hk.  Max-fart 35 knop på is och c:a 20 i vatten. Den tar 4 personer, och kan användas för eftersök och sjöräddning, speciellt på svag is…… Man har radar och kartplott, plus sedvanlig kommunikation via headset.

Stationeringen är i Vaxholm, men den är lätt trailbar till plats där behovet finns.